Είναι σημαντικό να καθαρίζετε το δέρμα σας καθημερινά για να αφαιρέσετε τυχόν προϊόντα που έχετε εφαρμόσει και να απαλλαγείτε από τη βρωμιά, το υπερβολικό σμήγμα, τους μικροοργανισμούς και τα νεκρά κύτταρα. Δυστυχώς, ο καθαρισμός είναι συνήθως το πιο επιζήμιο μέρος μιας ρουτίνας περιποίησης, καθώς πολλά καθαριστικά περιέχουν σκληρά συστατικά που αφυδατώνουν το δέρμα σας.


Έχουμε παραθέσει τα κακά και καλά συστατικά καθαρισμού που πρέπει να αποφεύγετε και να προσέχετε όταν επιλέγετε ένα καθαριστικό για το δέρμα σας.


ΚΑΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ

Αλκοόλες όπως οινόπνευμα denat, μετουσιωμένη αλκοόλη, ισοπροπυλική αλκοόλη και αλκοόλη SD θα αφυδατώσουν το δέρμα σας, ενώ οι λιπαρές αλκοόλες όπως η Cetearyl αλκοόλη δεν περιλαμβάνονται.

Το λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS και το θειικό λαυρικό νάτριο (SLES) είναι πολύ πιθανό να απογυμνωθούν και να ερεθίσουν.

Τα αιθέρια έλαια, π.χ. Το έλαιο πορτοκαλιού, το έλαιο λεβάντας και το περγαμόντο είναι πολύ πιθανό να είναι ερεθιστικά.

Τα αρώματα είναι πιθανό να είναι ερεθιστικά.

Το σαπούνι ράβδων/σαπωνοποιημένα έλαια όπως το λαουρεικό νάτριο/κοκοάτη/στεατικό και το σαπούνι καστίλης είναι πολύ αλκαλικό και κακό για το δέρμα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.

Συντηρητικά όπως η μεθυλσοθιζολίνη, το βενζοϊκό νάτριο, τα parabens, η φαινοξυαιθανόλη και η προπυλενογλυκόλη μπορεί να είναι ερεθιστικά και αλλεργιογόνα. Θα μπορούσατε να είστε ευαίσθητοι σε κάποια από αυτά, αλλά να ανέχεστε άλλα.


ΚΑΛΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ήπιες επιφανειοδραστικές ουσίες, π.χ., δεκυλογλυκοζίτης, κοκογλυκοζίτης, δινάτριο κοκοϋλογλουταμινικό, δινάτριο λαουρεθ σουλφοηλεκτρικό, κοκοϋλομεθυλογλουταμινικό νάτριο, κοκοϋλο-ισαιθειονικό νάτριο, γαλακτικό λαυρυλολακτύλιο, σαρκοσινικό αλκύλιο, Κοκαμιδοπροπύλιο. Για να ξέρετε, τα καθαριστικά που δημιουργούν αφρό μπορεί να είναι ήπια, αλλά αποφύγετε το SLS & SLES. Τα ήπια επιφανειοδραστικά μπορούν να καθαρίσουν το δέρμα σας χωρίς να το αφυδατώσουν και να το ερεθίσουν.


Ένα μείγμα επιφανειοδραστικών είναι ωφέλιμο. δημιουργεί μεγαλύτερα μικκύλια, τα οποία δεν διεισδύουν τόσο βαθιά.

Τα έλαια προσθέτουν υγρασία στο δέρμα σας. Στις συνθέσεις περιποίησης της επιδερμίδας, τα έλαια έχουν μαλακτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην απαλότητα και την λείανση του δέρματος, βελτιώνοντας τη συνολική του υφή. Βοηθά επίσης να κλειδώσει η υγρασία για να ελαχιστοποιήσει την απώλεια νερού και σχηματίζει ένα φράγμα πάνω από το δέρμα για να αποτρέψει την απώλεια ενυδάτωσης.


Τα κεραμίδια βοηθούν στη δημιουργία ενός φραγμού για την πρόληψη της διαπερατότητας. Αυτό κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα σας, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της ξηρότητας και του ερεθισμού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία της επιδερμίδας σας από περιβαλλοντικές βλάβες. Αυτά τα οφέλη μπορεί να έχουν αντιγηραντικά αποτελέσματα.


Τα υγραντικά (όπως η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ) είναι ένας τύπος ενυδατικού παράγοντα που τραβάει νερό στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας από πιο βαθιά επίπεδα του δέρματός σας και του αέρα. Τόσο η γλυκερίνη όσο και το υαλουρονικό οξύ είναι αποτελεσματικά ενυδατικά που ενυδατώνουν το δέρμα και διατηρούν την επιδερμίδα λεία και σφριγηλή.


Τι περιέχει το καθαριστικό που χρησιμοποιείτε συνήθως;